ARUM ITALICUM

NOM BOTÀNIC: ARUM ITALICUM

FAMÍLIA: ARACEAE


NOMS POPULARS: ARO, YARO


              És una planta que es cria als llocs humits, vores de séquies, etc. les fulles naixen d'un tubercle rizomatós, és per tant un Geòfit.
              Entremig de les fulles trau una flor blanca, gran, amb un peduncle central anomenat espàdix que conté les verdaderes flors, disposades en anells cadascun amb flors mascles i flors femelles per separat.
              En ser fecundades, les flors es transformen en uns fruits rojos, tòxics.




Fulles grans de fins a 25 cm de llargària llargament pedunculades, normalment amb taques d'un verd blanquinós

Aspecte general

Flors mamprenent a obrir-se
Capoll madurant
"Flor" ja madura sense fecundar, observeu l'espàdix groc. L'espata blanca és una fulla molt alterada amb
funcions específiques de cara a la fecundació de les nombroses flors femelles i la pol·linització pels insectes.



L'espata (la part blanca), té aspecte de paper, primer erecta, després de ser fecundada, es marcirà i es reduirà a una fina làmina cobertora totalment caiguda sobre l'espàdix.

Aquestes són les verdaderes flors del Arum italicum: la part superior llisa acaba podrint-se i fent una forta olor de cadàver això atrau insectes que en posar-se sobre l'espata, s'esvaren i cauen a l'interior, on encara fa més olor, a l'entrar, ja no poden eixir perqué ho impedeixen aquests filaments superiors a contrapel,(en realitat són flors mascles infèrtils).
 El Segon anell són les flors mascles immadures, baix d'elles altres filaments,(flors femelles infèrtils) i baix del tot, les verdaderes flors femelles. Quan són ja fecundes, es marceix tota l'estructura i maduren les flors mascles, els insectes que estaven a l'interior, poden escapar carregats del pol·len que fecundarà altres Arum evitant així l'autopol·linització.


Aquesta planta produeix flors mascles i femelles, però no maduren alhora, les femelles maduren primer i en ser fecundades, comença la maduració de les flors mascles, com a curiositat dir que aquesta planta és capaç de produir calor per atraure alguns insectes a més de l'olor putrefacta, són mecanismes per a la mateixa reproducció i supervivència de l'espècie; aquest mecanisme està perfectament estudiat i fins i tot s'han fet mesuraments de la calor de la inflorescència.


Els fruits encara immaturs

Madurant
Amb detall

Quasi madurs, després es faran rojos del tot








Comentaris

Entrades populars