VIBURNUM TINUS

NOM BOTÀNIC: VIBURNUM TINUS

FAMÍLIA: ADOXACEAE, (CAPRIFOLIACEAE)

NOMS POPULARS: MARFULL, LLORER BORD




Arbust gran, de vegades pareix un abret de fins a 6-7 metres d'alçada. Però a les nostres terres, sempre el vorem amatat, li agrada viure als llocs humits i més ombrosos que altra cosa, per tant el seu hàbitat són els fons dels barrancs o les ombries més fosques de les nostres muntanyes, és abundós i forma part de la selva mitjana que s'estén a aquests llocs amb lligabosc, rogetes, sarsaparrelles, brusc i tantes altres-la laurisilva mediterrània-; forma part també del rebost d'hivern dels habitants silvestres de les nostres terres, Però per a les persones no és convenient, perquè els fruits no són mingibles perquè irriten la mucosa bucal i acaben sent tòxics, els deixarem als pardalets que trauran més trellat.
De vegades s'han utilitzat les fulles i els mateixos fruits com a laxant, però--jo ho he provat-- és molt desagradable tant el sabor com l'efecte,(mal de ventre i còlics molt marcats), així que desaconselle el seu ús, més encara quan coneguem altres herbes laxants menys agressives.
Un altre ús que ha tingut antigament, i encara avui en determinats sectors, és l'ús de les branques fines i rectes per a fabricar fletxes per als arcs, cosa curiosa de per si, no?



Flors abans d'obrir-se

Flors ja obertes en ramillets aparasol·lats, finíssimament aromàtiques

Estams que superen en altura la pròpia corol·la

Corol·la amb cinc pètals sodats entre sí




Els fruits

Comentaris

Entrades populars